Finland

Koska alat ymmärtää itseäsi Väinö?

EuroPROFEM - The European Men Profeminist Network http://www.europrofem.org 

 

Précédente ] Accueil ] Remonter ] Suivante ]

Koska alat ymmärtää itseäsi Väinö?

Arto Jokinen, miestutkija
tlarjo@@@uta.fi
22- 06- 99

Is there room for new masculinities in the house of hegemonic masculinity ? Conference Paper - Changing Men and Masculinities in Gender Equal Societies, Roskilde University, Denmark, January 28th-30th

http://rudar.ruc.dk/bitstream/1800/4086/1/Arto%20Jokinen.pdf 

Olen ollut mukana Mitä kuuluu Väinö -päivien järjestelyissä ja tarkoituksena oli, että Väinö-päivien yhteydessä (ei päällekkäin) olisi järjestetty kriittisen miestutkimuksen seminaari. Näin olisi saatettu miestutkimusta ja miesliikettä rinnakkaiseen ja vuorovaikutukselliseen yhteistyöhön.

Eilen (ma 21.6.) minä sanouduin irti Väinö-päivien järjestelyistä ja täytyy sanoa, että olin hyvin tuohtunut ja jopa vihainen kokouksesta lähtiessäni (kesken).

Syy oli se, että järjestelytoimikunta päätti kutsua puhumaan pastori, terapeutti Matti J. Kurosen, johon minä en suin surmin voi suostua. Kuronen on julkisesti todennut olevansa sovinisti ja että hän on ylpeä siitä. Kuronen edustaa sellaista miesajattelua, jossa miesten edut ovat ristiriidassa naisten etujen kanssa, minkä takia naisia tulee vastustaa. Naisliikkeen vaatimukset ovat hänestä ilmeisesti hyökkäys miehiä vastaan. Kurosen työn pääpointti on miehisen linnakkeen pönkittäminen. Kuronen edustaa vastenmielistä, omahyväistä ja maskuliinista uhoa touhuavaa miestä. Jos hänet kutsutaan Väinö-päiville puhujiksi, se on tamperelaiselta miesliikkeeltä ja siinä sivussa miessakeilta (jotka ovat tässä mukana) kannanotto sukupuolikeskusteluun.

Siinä mielessä ei ole yhdentekevää, kuka miesten asioista puhuu ja millä meiningillä. Kaikenlainen miesten puolesta puhuminen ei ole kannatettavaa.

Hassunkurisinta asiassa on, että Väinö-päivien toimikunnassa on heppuja, jota toimivat TANEssa eli tasa-arvoasianneuvottelukunnassa. Kutsumalla Kurosen puhumaan Väinö-päiville ei suinkaan edistetä tasa-arvoa, vaan vastustetaan sitä.

Monien miesaktivistien keskeinen ongelma on, että he luulevat ihmisten jakautuvan kahteen toisilleen vastakkaisiin leireihin sukupuolensa perusteella. Tässä käsityksessä häviää kyky ymmärtää, että vaikka miehillä on yhteiskunnassa valta, edut ja tie hyvinvointiin, se ei tarkoita, että kaikki miehet menestyvät kunnian kentillä. Päinvastoin. Miesten väliset erot ovat itse asiassa suuremmat kuin miesten ja naisten. Voittajat ovat miehiä, häviäjät ovat miehiä. Tästä ei voi kuitenkaan vetää sitä älytöntä johtopäätöstä, että häviäjät ovat miehiä, koska naiset ovat heidät suohon sotkeneet, kuten moni miesaktivisti luulee. Ei. Kyse on miesten välisestä kilpailusta ja hierarkioista. Miestä ei alista niinkään muija vaan äijä.

Tämän takia miesliikkeen edustajien tulisi kuunnella naisia ja tutustua naisliikkeen kirjoituksiin. Naiset ovat jo miettineet näitä asioita. Moni tietämätön kommentti ja moka jäisi tekemättä, jos osattaisiin erottaa ystävät vastustajista. Tietämättömyys ei ole puolusteltavissa, jos on lukutaitoinen, tieto on aivan käden ulottuvilla ja päässä hölskyy aivot. Sellainen tietämättömyys perustuu typeryyteen ja omahyväisyyteen, ja minusta se on kuvottavaa.

Arto Jokinen

 


Précédente ] Accueil ] Remonter ] Suivante ]